Maro

Roepnaam: Maro

Geboortedatum: 29-03-2016

Patella Luxatie: niet vrij – 3e graad (geopereerd aan beide knieën)

Heupdysplasie: D – niet vrij

Maro is in maart 2016 geboren in Hongarije en is onze eerste hond. In zijn puppy en puberteit is hij meerdere malen geopereerd en veel moeten revalideren waardoor hij wat lastig gedrag kon vertonen toen hij jong was, maar na veel trainen samen is hij uitgegroeid tot een hele fijne huishond. Zijn karakter is zachtaardig, hij is rustig maar wanneer hij zijn dolle 5 minuten heeft kan hij heerlijk spelen met de andere honden. Dit gaat gepaard met veel geluid, Maro is erg vocaal.

Maro kijkt graag de kat uit de boom wat betreft vreemde mensen. Hij houdt er niet van om aangehaald te worden. Wanneer hij je heeft goedgekeurd komt hij even om een aaitje vragen, maar vaak neemt hij liever plaats op een afstandje.

Hij heeft zoals veel reuen, moeite met hetzelfde geslacht, maar kan er onder begeleiding ook prima mee samen leven.

Maro komt van een broodfokker. Hierom, en omdat Maro geen stamboom heeft en ook nog eens lijdt aan verschillende erfelijke ziektes (patella luxatie, heupdysplasie en allergieen), zal er niet met hem gefokt worden. Desalniettemin hoort hij wel bij onze kennel en speelt een grote rol in ons leven. Dus verdiend hij ook een plaatsje op de site.


Foto’s van Maro


Herken een broodfokker

Zoals hierboven al verteld komt Maro bij een broodfokker vandaan. Wat is dat nu, een broodfokker?

Een broodfokker is een fokker die puppy’s fokt met het doel om geld te verdienen. Die de benodigde testen om erfelijke ziektes uit het ras te fokken niet belangrijk vind, en daar dus ook geen geld voor over heeft. Die het niet nodig vindt om een stamboom mee te geven aan de pups en die het weinig uit maakt wie jij bent en waar de pup terecht komt.

Foute fokkers weten heel goed mensen te manipuleren door allerlei onbelangrijke zaken wel te benoemen. Zoals bijvoorbeeld te benoemen dat ze een kvk-nummer hebben, ubn-nummer of rijkserkend zijn. Dit zegt allemaal niets over de manier waarop de pups zijn opgegroeid of hoe ze zijn gesocialiseerd en dergelijke. Ook zegt dit niets over de gezondheid en welzijn van de pups en ouderdieren.

Waar moet je op letten als je een puppy wilt kopen van een fokker?

 • Worden de pups in huiselijke kring opgevoed? Om pups een fatsoenlijke basis en socialisatie te geven horen pups opgevoed te worden in huiselijke kring, zodat ze al vroeg alle huiselijke geluiden en omstandigheden mee krijgen.
 • Heeft de fokker interesse in jou? Een bonafide fokker wil graag weten waar de pup terecht komt. Deze wil weten hoeveel jij werkt, waarom je voor dit ras gekozen hebt, wat je met de pup van plan bent, enzovoort.
 • Is de moederhond aanwezig? Moederhond hoort altijd aanwezig te zijn. Let ook op of dit echt de moederhond is, heeft ze melklijsten waar nog aan gedronken word, herkennen de pups haar, ect.
 • Zijn de pups blij met uw bezoek, ogen ze zelfverzekerd en vrolijk? Een jonge pup hoort nieuwsgierig te zijn en blij met jou komst. Absoluut niet bang of schrikkerig.
 • Vraagt de fokker handgeld? Handgeld (een voorschot) vragen op geboren pups is niet zo heel gek, het is een zekerheid voor fokker en koper. Handgeld vragen voor een pup welke nog niet geboren is is een red vlag 🚩. Dit is een manier om je te binden. Als je er vanaf wilt zien, of er word niet geboren wat je verwacht had, of überhaupt niets geboren, ben je of je geld kwijt, of je bent verplicht te wachten op een volgend nest.
 • Heeft de fokker veel verschillende rassen? Dit is een red vlag 🚩, een bonafide fokker heeft maximaal 2-3 verschillende rassen waarmee gefokt word.
 • Hebben de pups een stamboom? Een bonafide fokker fokt met stamboom. Dit om te voorkomen dat er incest voorkomt, maar ook zodat alles rondom het gebied van gezondheid geregistreerd kan worden en door derden terug gevonden kan worden in de openbare databank.
 • Zijn de pups gechipt met een Nederlandse chip? Een pup die je in Nederland koopt moet een Nederlandse chip hebben, deze word uit gegeven door de Raad van Beheer of de dierenarts. De chip staat op het moment van het bezoek nog op naam van de fokker. Dit kun je checken op chipnummer.nl
 • Heeft de pup een Europees paspoort uitgegeven in Nederland? De pup krijgt na chippen bij het eerste dierenarts bezoek een Europees paspoort van de dierenarts. Deze is verbonden aan de pup en wanneer het een Nederlandse pup is hoort dit ook een paspoort te zijn die in Nederland is uitgegeven.
 • Hoe zit het met de erfelijke afwijkingen? Een bonafide fokker weet exact welke erfelijke afwijkingen veel voorkomend zijn in het ras en test hierop bij een specialist aangesloten bij de Raad van Beheer. Deze testen zijn niet extreem duur of vervelend voor de hond. Dit zijn noodzakelijke testen die deels herhaald moeten worden om zeker te zijn dat er niet met zieke honden gefokt word.
 • Zijn de pups getitert of geënt? Een bonafide fokker laat zijn pups titeren of enten volgens een schema. Op de leeftijd van 8 weken horen ze minstens 1 keer getitert of geënt te zijn.
 • Staat de fokker op de fokkerslijst van de rasvereniging? Een bonafide fokker sluit zich aan bij een bij het ras horende rasvereniging. Een rasvereniging behartigd alle belangen van het ras en zet zich belangeloos in voor het ras, maar ook de aangesloten fokkers en leden. Een fokker die op de fokkerslijst staat van een rasvereniging moet zich houden aan verschillende regels betreft de gezondheid en welzijn van de honden. Deze worden hierop gecontroleerd en zullen berispt worden wanneer er fouten gemaakt worden. Kortom, ze zijn zich verplicht te houden aan een fokreglement wat ten behoeve is van de dieren.

Voldoet de fokker niet aan al deze bovenstaande punten? Dan is er iets niet in de haak! 🚩🚩🚩 Je kunt in dit geval ook altijd contact op nemen met de rasvereniging voor vragen of advies.

Rasverenigingen ten belange van de Shiba Inu:

NIPPON INU

NVAI